CONNECT & CREATE - RECENSIES

Recensie van Juf Janneke

Creatieve opdrachtkaarten op je bestellijst

Ben je met de bestellijst voor het einde van het jaar bezig? Voeg dan deze creatieve kaarten toe! Deze kaarten zijn bedacht door Joeke van der Veen en Irma Smegen. Deze week heb ik het uitgeprobeerd in groep 3. Na het werk moesten ze een kaartje pakken en gaan doen. Iets anders dan ze normaal horen en de reactie was ahhhh, mogen we niet kiezen? Jawel, nadat je een kaart hebt geprobeerd. Met frisse tegenzin begonnen de eerste met de kaarten. Het duurde maar heel even en toen was de hele klas alleen en samen aan de slag met de opdrachten. Verwondering over wat de opdrachten waren en enthousiasme om er mee bezig te zijn! Al snel kwam de vraag, mogen we nog een kaartje pakken? Natuurlijk. Uiteindelijk is iedereen de hele tijd alleen maar met de kaartjes in de weer geweest. Mogen we morgen weer? Wat een enthousiasme!

Wat zijn nu die creatieve opdrachtkaartjes van Connect en Create?

In de kartonnen verpakking zitten 40 opdrachtkaartjes. Op de voorkant staan 2 stappen getekend en op de achterkant de derde stap. de kinderen kiezen of ze het alleen of met meerdere kinderen gaan doen. Ze pakken een kaartje, kijken of ze wat nodig hebben en gaan aan de slag. De opdrachten gaan over iets maken, observeren, je zintuigen gebruiken, uitproberen, experimenteren, jezelf uitdagen en verbinding vinden. Bekijk de eerste stap, dan de tweede en tot slot de derde stap op de achterkant van de kaart. Laat het op je inwerken, geef er je eigen invulling aan, start en laat je inspireren!
Voor de meeste kaarten heb je weinig materiaal nodig, voor sommige kaarten wat meer. Ik heb zelf een keuze uit de kaarten gemaakt en kan daardoor later ook andere kaarten toevoegen of weghalen.

Waarom zijn deze kaarten er?

Creativiteit is de een-na meest gevraagde kwaliteit in de wereld. Net als andere vaardigheden, kun je je creativiteit verder ontwikkelen als je oefent. Creativiteit ontplooit het best als je geprikkeld wordt met een inspirerende opdracht, en tegelijk voldoende ruimte hebt om je eigen weg te bewandelen. Daarom geeft Connect and Create vrijheid. Er is geen goed of fout en er is alle ruimte voor uitprobeersels, misbaksels, experimenten en wie weet ontstaan er wel prachtige kunstwerken.

Ben je er lang mee bezig?

Er zijn kaarten waar je kort mee bezig kunt maar andere kaarten bieden zoveel mogelijkheden dat kinderen er steeds weer opnieuw mee beginnen. Dat ligt aan de kaart maar kan ook aan het kind zelf liggen. Maar het mooie is dat alle mogelijkheden kunnen.

Is het geschikt voor op school?

Absoluut! Ik heb de kaarten nu ingezet als opdracht na het werk. Andere mogelijkheden zijn om een kaart aan te bieden en daar allemaal mee aan de slag te gaan aan de hand van een thema of natuuronderwijs. Ik vind het fijn dat de zelfstandigheid vergroot wordt en er weinig materiaal voor nodig is.

Kinderen van de middenbouw kunnen er snel zelfstandig mee aan de slag. De kaartjes laten de stappen duidelijk zien en laten ook eigen interpretaties toe. Kleuters kunnen dit ook zelfstandig maar dan zou ik een keuze maken uit de 40 kaartjes. Zelfs voor hogere groepen kunnen de kaartjes prima ingezet worden.

Verder is het geschikt voor:

  • Sociaal/emotionele vaardigheden
  • Kunst
  • Thematisch en projectonderwijs
  • Taal, ook geschikt voor kinderen die de taal (nog) niet goed spreken en voor kinderen die nog niet lezen
  • Natuur, een deel van de opdrachten doe je buiten
  • Duurzaamheid

Kijk vooral ook op de website van Juf Janneke voor foto’s

Recensie wij-spelen.nl

Inhoud

40 kaarten (8cm x 12 cm) in een kartonnen doosje

Beschrijving

Het ‘spel’ bestaat uit 40 creatieve opdrachtenkaarten, die allemaal afzonderlijk ingezet kunnen worden. De opdrachten worden duidelijk gemaakt middels tekeningen en iedereen (van peuter tot bejaarde) kan meedoen op z’n eigen niveau. In 3 stappen wordt de bedoeling van het kaartje duidelijk gemaakt. Er kan een tijd afgesproken worden waarbinnen de opdracht afgerond moet worden, maar dit hoeft niet. Het hogere doel van dit spel is om mensen met elkaar te verbinden en creativiteit te ontwikkelen. Het spel is bedacht door Irma Smegen (Speel je Wijs) en Joeke van der Veen (Meekit). De ontwerpen zijn gemaakt door Ed van Uden.

Beoordeling

Connect en create is een veelzijdig spel, al kun je het eigenlijk niet zo noemen. In deze set vind je 40 verschillende kaarten met uiteenlopende opdrachten, zoals samen bewegen, tekenen, iets planten etc. Heel bijzonder aan de 40 opdrachtenkaarten is dat de bedoeling per kaart snel duidelijk is, maar dat er ook nog genoeg naar eigen wensen en ideeën in te vullen is.

Connect en create stimuleert o.a. de volgende ontwikkelingsgebieden:

  • Het bevorderen van fantasie
  • Het ontwikkelen van creativiteit
  • De samenwerking tussen mensen
  • Observeren (van bijvoorbeeld natuurverschijnselen).
  • (Leren over) duurzaamheid (zie ook kerndoel 39)

Deze set met ideeënkaarten kan op allerlei plaatsen ingezet worden. Van thuis in het gezin tot op het kantoor en van school tot in het verzorgingstehuis. Een opdracht als plant een (bloemen)zaadje, observeer en teken wat je ziet kan bijvoorbeeld zowel individueel als door een hele klas gedaan worden. De zeer diverse tekenopdrachten spreken echt tot de verbeelding; laat je fantasie de vrije loop en kleur vooral buiten de lijntjes! Het mooie is ook – het resultaat staat niet vast maar is juist heel vrij. Mensen die van meer ingekaderd werk houden, kunnen bijvoorbeeld samen bepaalde eisen met elkaar afspreken. Dit vergt ook weer overleg = samenwerken = verbinden! Veel opdrachten hebben ook te maken met bijvoorbeeld beweging of natuur, dit spreekt misschien andere mensen weer meer aan. Om de kaartjes te begrijpen, hoef je niet te kunnen lezen – dit maakt het spel zelfs internationaal inzetbaar!

Om deze opdrachtenkaarten uit te voeren is niet veel speciaal materiaal nodig. Papier en tekengerei zijn meestal wel voorhanden. Ander materiaal zoals bloemenzaad, een melkpak, notitieboek of oud tijdschrift moeten misschien even verzameld worden.

Ik vond het erg leuk om dit spel in de klas en thuis in te zetten. Één kaartje geeft al leuke afwisseling en een moment van creativeit én verbinding. Dat het meer om het proces dan om het resultaat gaat is goed voor de sfeer en zorgt voor ontspanning. Het is ook leuk om een kaartje bijvoorbeeld zelfs een keer een week centraal te stellen, zo zie je ook dat je met dezelfde opdracht tot verschillende resultaten kan komen. Ook kan ik me voorstellen dat in tijden van lockdown met een opdrachtenkaart bijvoorbeeld een online challenge wordt opgezet.

Kortom, met dit set schaf je voor een kleine prijs inspirerende opdrachtenkaarten aan die geschikt zijn voor kleuters, bejaarden, beelddenkers, hoogbegaafden, volwassenen, creatievelingen, dyslecten. Tja…voor wie niet?!

Bekijk de volledige recensie hier

VERBEELDEN EN VERBINDEN - RECENSIES

Verbeelden en Verbinden: mindfulness en kunst. Irma Smegen; redactie Marita Weener; getekende illustraties Irma Smegen. Eerste druk, (Orvelte): Speel je Wijs, 2020. 119 pagina’s.

Veelzijdig en praktisch boek waarin zestien bestaande kunstwerken het uitgangspunt vormen voor oefeningen die kinderen en volwassenen meenemen in fantasievolle meditaties en creatieve experimenten. Eerst wordt in zes hoofdstukken (die 34 pagina’s omvatten) een toegankelijke en beknopte theoretische onderbouwing gegeven. Ingegaan wordt op verbeelden, verbinden, mindfulness, kunst, stilte en de werkwijze van de projecten. Daarna volgt uitleg van de 16 projecten, die betrekking hebben op kunstwerken van bekende en onbekende kunstenaars als David Hockney, Bob Eshuis en David Zinn. Nadat kort wordt ingegaan op de kunstenaar en zijn werk volgt een uitgebreidere beschrijving van o.a. een geleide meditatie en creatieve opdrachten. De speelse en inspirerende opdrachten stimuleren de verbeeldingskracht.

Alle activiteiten zijn getoetst in de praktijk. De vele kleurenfoto’s waarop veel kinderen te zien zijn, nodigen uit om ook zelf aan de slag te gaan.

De instructies zijn helder en het boek is overzichtelijk vormgegeven. Een rijk boek voor volwassenen en kinderen (van ca. 5 t/m 15 jaar), het zal in o.a. het primair onderwijs zijn weg zeker vinden, maar ook daarbuiten een aanrader voor wie zich wil oefenen in aandacht en creativiteit. 

Recensent: MJB – NBD Biblion

 

Verbeelden en Verbinden: Mindfulness en kunst is hier te bestellen. Dit is mooi gebonden, hardcover boek. Via Bol, Amazon en boekhandels is een paperback versie te bestellen. 

SPELEN IN STILTE - Recensies Spelen in Stilte

Vereniging Voor Mindfulness: “Het boek Spelen in stilte’ is een ‘feestje’ en reikt leerkrachten en iedereen die met kinderen werkt een bron van inspiratie aan om mindfulness spelenderwijs en op een eenvoudige manier te introduceren en toe te passen. 

Hoewel het boek oorspronkelijk is bedoel voor gebruik in de klas, zijn de 52 uitgewerkte oefeningen ook heel bruikbaar thuis, in het dagelijkse gezinsleven of in een andere omgeving waar kinderen bij elkaar komen. Met een link naar de bijbehorende website vind je aanvullende informatie en rustgevende muziek. Dit is zeker een meerwaarde!”

De complete recensie van Irma Hesselmans is hier te lezen.

NBD Biblion: ”Handzame uitgave over mindfulness in de klas. Het boek richt zich op begeleiders en ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd. In onze overprikkelde wereld is het voor (veel) kinderen moeilijk om de stilte te vinden. Er is veel afleiding, er zijn tal van ingewikkeldheden in het leven van kinderen die – vaak met voorrang – om aandacht vragen. Om in die situaties concentratie of focus te blijven houden en je met aandacht bewust te leren zijn van het hier en nu, kunnen de in deze rijke publicatie gepresenteerde oefeningen van grote waarde zijn. Dat kan in school, in de klas, maar dat kan ook thuis of in buitenschoolse situaties…”

De complete recensie van Mart Seerden is hier te lezen.

Slimme Kleuters.nl: “Laatst volgde ik een workshop van Irma Smegen, auteur van Lilaland (onderzoekend en ontwerpend leren) en Speel je wijs (taal- en spelontwikkeling door dramalessen) Tijdens de workshop liet ze ons enkele werkvormen ervaren uit haar nieuwste uitgave Spelen in Stilte. En daar viel bij mij het kwartje!

Mindfulness kende ik met name uit verhalen in tijdschriften en associeerde ik met een zekere mate van zweverigheid. Je langdurig concentreren op een rozijntje leek me geen garantie voor rust in het hoofd ???? Tijdens de workshop echter bleek dat Mindfulness iets heel anders is dan ik had verwacht.

Het gaat erom je even met volle aandacht te concentreren op je waarneming. Waarneming van muziek, je ademhaling, een lichamelijke beweging of sensatie, de natuur om je heen etc. Omdat je brein nu eenmaal niet kan multi-tasken (nee dat kan écht niet!) stopt de stroom aan gedachten in je hoofd vanzelf.

En dat kan ook met korte momenten. En op een speelse manier. En in een groep met 30 kleuters! Ik heb na het volgen van de workshop het boek meteen aangeschaft en heb inmiddels al veel van de oefeningen in de groep uitgeprobeerd. Ik ben erg enthousiast en deel graag mijn ervaringen met jullie! …”

De complete recensie van Cora Hansen is hier te lezen.

De wereld van Het Jonge Kind (HJK): “Het boek bestaat uit een theoriegedeelte met vijf hoofdstukken over mindfulness en een praktijkgedeelte met 52 opdrachten. Mindfulness is het bewust aanwezig zijn in het moment (p. 11). …  

De oefeningen zijn voor het merendeel prima geschikt voor jonge kinderen. Ze zijn ingedeeld in rubrieken, zoals: ademen, bewegen, observeren en luisteren. Wie wil, kan met dit boek direct aan de slag in de klas.”

Stressplein: “Toen ik het boek ‘Spelen in stilte, mindfulness in de klas’ kreeg, was ik erg benieuwd of dit boek nog iets zou toevoegen aan de andere mindfulnessmaterialen die ik al eerder mocht testen in de klas. Al bij het lezen van de eerste pagina’s kon ik deze vraag positief beantwoorden…”

De complete recensie van Nancy Plijter is hier te lezen.

Juf Janneke: “Mindfulness bij kinderen, ik heb daar niet zoveel mee, dacht ik. Deze vakantie heb ik het boek ‘Spelen in stilte’ gelezen van Irma Smegen en ik ben om! Wat moet het heerlijk voor een kind zijn om in deze wereld vol prikkels zo nu en dan te mogen genieten van rust en stilte! Ik ga het zeker uitproberen in de klas en hou jullie op de hoogte!” Klik hier voor de review van Juf Janneke.

Juf Maike: “Kun je spelen in stilte in een kleuterklas met 32 kinderen? Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik mijn twijfels had. Maar toen las ik het boek Spelen in Stilte van Irma Smegen.”

Klik hier voor de review geschreven door Juf Suzanne die meteen ook oefeningen uitprobeerde.

Wij-leren:

“Luisteren, stil zijn, naar binnen keren, empathie en reflectie. Het zijn zaken die in onze tijd van snelle media, veel activiteiten en prikkels erg onder druk staan. Irma Smegen gelooft dat kinderen, juist nu, baat hebben bij af en toe een momentje rust. In het boek Spelen in stilte – Mindfulness in de klas wil zij jonge kinderen de wijsheden en technieken van mindfulness aan reiken.”

De volledige recensie van Marleen Legemaat is hier te lezen.

Paravisie:

“Eén ding staat voor mij als een paal boven water: de kids van nu zijn als geen ander gebaat bij een bepaalde manier van rust, stilte en onthaasting. En waar begint dat? Thuis natuurlijk. Maar graag ook op school. Spelen in Stilte. Mindfulness in de klas biedt een perfecte aanzet daartoe. Met maar liefst 52 prachtig uitgewerkte mindfulnessoefeningen.”

Niels Brummelman

Dichter en voorheen leerkracht basisonderwijs Theo Olthuis (met toestemming te publiceren):

Dag Irma,

Dank voor ‘Spelen in Stilte’! Het ziet er prachtig uit en de oefeningen zijn uitnodigend en helder beschreven. Niet alleen het hoofd, maar ook het lijf doet mee, waarbij de zintuigen ook hun rol spelen middels luisteren, voelen, tekenen, schilderen, kleuren, knippen, etc. 

Prettig en geruststellend dat je steeds laat weten dat het niet prestatiegericht is, ieder kind op zijn eigen wijze kan meedoen. Dat geldt natuurlijk ook voor de leerkracht. Hij/ zij kan naar eigen inzicht een keuze maken uit al het aangebodene.
Ik hoop en verwacht dat veel scholen “Spelen in Stilte” gaan gebruiken als welkome aanvulling op andere activiteiten. Jonge kinderen zijn vaak nog heel nieuwsgierig en ontvankelijk. Dat je juist deze leeftijd voor ogen hebt, lijkt mij daarom een goed uitgangspunt. Ook als kinderen groter worden en in de pubertijd komen met alle wirwar van dien en ze hebben ooit met Mindfulness in de klas gewerkt, kan dat een belangrijke ondersteuning geven. “Jong geleerd oud gedaan…”.

Stilte, soms nog mooier dan de mooiste cd.”

Hartelijke groet,
Theo 

Dichter Kees Hermis (met toestemming te publiceren):

Beste Irma,

Dankjewel voor het mij toesturen van je nieuwe boek. En wat voor een boek! Leesbaar, uitnodigend, praktisch bruikbaar, aanstekelijk, onderhoudend, inspirerend…. ècht leuk om te lezen. En dat niet alleen. Het lezen zèlf roept al ontspanning op en een glimlach op het gezicht. Althans bij mij. Overigens denk ik dat ik niet de enige ben die dat zo ervaart.

Fijn dat dit boek nu beschikbaar is en ongetwijfeld zijn waarde gaat bewijzen in onderwijsland en daarbuiten.

Nogmaals dank en veel succes met je werk dat zin, glans en kleur geeft aan het bestaan in de klas van kleine en grote mensen.

Met vriendelijke groet,

Kees Hermis

SPEEL JE WIJS (WOORDENSCHAT) - RECENSIES

Nederlands tijdschrift voor Logopedie:

“Voor jonge kinderen is er veel materiaal voorhanden dat de woordenschat ontwikkelt, echter helaas niet altijd zo helder en duidelijk uitgestructureerd als ‘Speel je wijs woordenschat…” Lees de complete recensie…

wij-spelen.nl:
“De lessen en activiteiten zijn erg leerzaam én leuk. Speel je wijs laat zien dat deze combinatie goed samen kan gaan. Deze activiteiten zijn goed doordacht, ontwikkeld in samenwerking met het onderwijsveld en geteste met kinderen.” Lees de complete recensie…

De wereld van het jonge kind:
“De lessen zijn direct uitvoerbaar en de volgorde is willekeurig. Het zeer informatieve boek kan functioneren als kompas of als inspiratiebron.” Lees de complete recensie…

Theaternetwerk:
“Dit boek geeft een enorme houvast voor het bezig zijn met drama en taal! Ik ga het zeker bespreken bij mij op school. Een goede manier om het mooie vak drama nog meer plek te geven in het onderwijs. Dus een aanrader voor docenten in het basisonderwijs. Maar ook een prachtig naslagwerk voor docenten in het middelbaar onderwijs. Het boek leest als een trein en bevat geen overbodig geneuzel. Helder en praktisch!”

Het Kinderpunt (Ester Eijsackers):
“Ook als je zelf niet heel creatief van geest bent, kun je namelijk prima uit de voeten met de informatie en de opdrachten. Dit boek hoort thuis is ieder klaslokaal. Sterker nog, deze werk- en speelmethodiek hoort een vaste plek te krijgen in het lesprogramma van het onderwijs.” Lees de complete recensie…

jsw-online.nl:
“Speel je wijs is ontstaan uit de praktijk, waar gezocht werd naar een creatieve manier van werken met taal en sociale vaardigheden bij kinderen. Drama bleek een zeer geschikt instrument te zijn.” Lees de complete recensie…

Dramaforum:
“Irma Smegen schreef een boek voor leerkrachten zodat zij drama kunnen inzetten om kinderen te ondersteunen in hun taalontwikkeling. Taal begrijp je als je die beleeft. Het boek leest makkelijk en geeft allereerst inzicht in wat drama nu eigenlijk is en wat het doet voor de taalontwikkeling en wat er nodig is om een goede dramales te geven. Vervolgens is er een overzicht van spel- en werkvormen. Mooi op alfabet gerangschikt en met aanduidingen voor de leeftijdscategorie.”

Kunstzone:
“Het taalniveau verbetert en er is veel winst bij spreekbeurten. Kinderen worden sociaal vaardiger en krijgen meer zelfvertrouwen. Het bewijst maar weer eens hoe goed drama kan samengaan met andere disciplines. Kortom, een boek dat op school niet zou mogen ontbreken.” Lees de complete recensie…

 

Scroll naar boven