CONNECT & CREATE - RECENSIES

Recensie van Juf Janneke

Creatieve opdrachtkaarten op je bestellijst

Ben je met de bestellijst voor het einde van het jaar bezig? Voeg dan deze creatieve kaarten toe! Deze kaarten zijn bedacht door Joeke van der Veen en Irma Smegen. Deze week heb ik het uitgeprobeerd in groep 3. Na het werk moesten ze een kaartje pakken en gaan doen. Iets anders dan ze normaal horen en de reactie was ahhhh, mogen we niet kiezen? Jawel, nadat je een kaart hebt geprobeerd. Met frisse tegenzin begonnen de eerste met de kaarten. Het duurde maar heel even en toen was de hele klas alleen en samen aan de slag met de opdrachten. Verwondering over wat de opdrachten waren en enthousiasme om er mee bezig te zijn! Al snel kwam de vraag, mogen we nog een kaartje pakken? Natuurlijk. Uiteindelijk is iedereen de hele tijd alleen maar met de kaartjes in de weer geweest. Mogen we morgen weer? Wat een enthousiasme!

Wat zijn nu die creatieve opdrachtkaartjes van Connect en Create?

In de kartonnen verpakking zitten 40 opdrachtkaartjes. Op de voorkant staan 2 stappen getekend en op de achterkant de derde stap. de kinderen kiezen of ze het alleen of met meerdere kinderen gaan doen. Ze pakken een kaartje, kijken of ze wat nodig hebben en gaan aan de slag. De opdrachten gaan over iets maken, observeren, je zintuigen gebruiken, uitproberen, experimenteren, jezelf uitdagen en verbinding vinden. Bekijk de eerste stap, dan de tweede en tot slot de derde stap op de achterkant van de kaart. Laat het op je inwerken, geef er je eigen invulling aan, start en laat je inspireren!
Voor de meeste kaarten heb je weinig materiaal nodig, voor sommige kaarten wat meer. Ik heb zelf een keuze uit de kaarten gemaakt en kan daardoor later ook andere kaarten toevoegen of weghalen.

Waarom zijn deze kaarten er?

Creativiteit is de een-na meest gevraagde kwaliteit in de wereld. Net als andere vaardigheden, kun je je creativiteit verder ontwikkelen als je oefent. Creativiteit ontplooit het best als je geprikkeld wordt met een inspirerende opdracht, en tegelijk voldoende ruimte hebt om je eigen weg te bewandelen. Daarom geeft Connect and Create vrijheid. Er is geen goed of fout en er is alle ruimte voor uitprobeersels, misbaksels, experimenten en wie weet ontstaan er wel prachtige kunstwerken.

Ben je er lang mee bezig?

Er zijn kaarten waar je kort mee bezig kunt maar andere kaarten bieden zoveel mogelijkheden dat kinderen er steeds weer opnieuw mee beginnen. Dat ligt aan de kaart maar kan ook aan het kind zelf liggen. Maar het mooie is dat alle mogelijkheden kunnen.

Is het geschikt voor op school?

Absoluut! Ik heb de kaarten nu ingezet als opdracht na het werk. Andere mogelijkheden zijn om een kaart aan te bieden en daar allemaal mee aan de slag te gaan aan de hand van een thema of natuuronderwijs. Ik vind het fijn dat de zelfstandigheid vergroot wordt en er weinig materiaal voor nodig is.

Kinderen van de middenbouw kunnen er snel zelfstandig mee aan de slag. De kaartjes laten de stappen duidelijk zien en laten ook eigen interpretaties toe. Kleuters kunnen dit ook zelfstandig maar dan zou ik een keuze maken uit de 40 kaartjes. Zelfs voor hogere groepen kunnen de kaartjes prima ingezet worden.

Verder is het geschikt voor:

 • Sociaal/emotionele vaardigheden
 • Kunst
 • Thematisch en projectonderwijs
 • Taal, ook geschikt voor kinderen die de taal (nog) niet goed spreken en voor kinderen die nog niet lezen
 • Natuur, een deel van de opdrachten doe je buiten
 • Duurzaamheid

Kijk vooral ook op de website van Juf Janneke voor foto’s

Recensie wij-spelen.nl

Inhoud

40 kaarten (8cm x 12 cm) in een kartonnen doosje

Beschrijving

Het ‘spel’ bestaat uit 40 creatieve opdrachtenkaarten, die allemaal afzonderlijk ingezet kunnen worden. De opdrachten worden duidelijk gemaakt middels tekeningen en iedereen (van peuter tot bejaarde) kan meedoen op z’n eigen niveau. In 3 stappen wordt de bedoeling van het kaartje duidelijk gemaakt. Er kan een tijd afgesproken worden waarbinnen de opdracht afgerond moet worden, maar dit hoeft niet. Het hogere doel van dit spel is om mensen met elkaar te verbinden en creativiteit te ontwikkelen. Het spel is bedacht door Irma Smegen (Speel je Wijs) en Joeke van der Veen (Meekit). De ontwerpen zijn gemaakt door Ed van Uden.

Beoordeling

Connect en create is een veelzijdig spel, al kun je het eigenlijk niet zo noemen. In deze set vind je 40 verschillende kaarten met uiteenlopende opdrachten, zoals samen bewegen, tekenen, iets planten etc. Heel bijzonder aan de 40 opdrachtenkaarten is dat de bedoeling per kaart snel duidelijk is, maar dat er ook nog genoeg naar eigen wensen en ideeën in te vullen is.

Connect en create stimuleert o.a. de volgende ontwikkelingsgebieden:

 • Het bevorderen van fantasie
 • Het ontwikkelen van creativiteit
 • De samenwerking tussen mensen
 • Observeren (van bijvoorbeeld natuurverschijnselen).
 • (Leren over) duurzaamheid (zie ook kerndoel 39)

Deze set met ideeënkaarten kan op allerlei plaatsen ingezet worden. Van thuis in het gezin tot op het kantoor en van school tot in het verzorgingstehuis. Een opdracht als plant een (bloemen)zaadje, observeer en teken wat je ziet kan bijvoorbeeld zowel individueel als door een hele klas gedaan worden. De zeer diverse tekenopdrachten spreken echt tot de verbeelding; laat je fantasie de vrije loop en kleur vooral buiten de lijntjes! Het mooie is ook – het resultaat staat niet vast maar is juist heel vrij. Mensen die van meer ingekaderd werk houden, kunnen bijvoorbeeld samen bepaalde eisen met elkaar afspreken. Dit vergt ook weer overleg = samenwerken = verbinden! Veel opdrachten hebben ook te maken met bijvoorbeeld beweging of natuur, dit spreekt misschien andere mensen weer meer aan. Om de kaartjes te begrijpen, hoef je niet te kunnen lezen – dit maakt het spel zelfs internationaal inzetbaar!

Om deze opdrachtenkaarten uit te voeren is niet veel speciaal materiaal nodig. Papier en tekengerei zijn meestal wel voorhanden. Ander materiaal zoals bloemenzaad, een melkpak, notitieboek of oud tijdschrift moeten misschien even verzameld worden.

Ik vond het erg leuk om dit spel in de klas en thuis in te zetten. Één kaartje geeft al leuke afwisseling en een moment van creativeit én verbinding. Dat het meer om het proces dan om het resultaat gaat is goed voor de sfeer en zorgt voor ontspanning. Het is ook leuk om een kaartje bijvoorbeeld zelfs een keer een week centraal te stellen, zo zie je ook dat je met dezelfde opdracht tot verschillende resultaten kan komen. Ook kan ik me voorstellen dat in tijden van lockdown met een opdrachtenkaart bijvoorbeeld een online challenge wordt opgezet.

Kortom, met dit set schaf je voor een kleine prijs inspirerende opdrachtenkaarten aan die geschikt zijn voor kleuters, bejaarden, beelddenkers, hoogbegaafden, volwassenen, creatievelingen, dyslecten. Tja…voor wie niet?!

Bekijk de volledige recensie hier

Scroll naar boven