Vriendelijk zijn voor jezelf (en de rest van de wereld) kun je leren!

 

In de wereld waarin we nu leven zijn vriendelijkheid en compassie misschien wel toverwoorden. Vriendelijkheid voor de ander begint met vriendelijkheid voor jezelf. Dat weten we als volwassenen misschien wel, maar we weten ook hoe moeilijk dat in de praktijk is. Het is veel gemakkelijker om te bedenken wat niet leuk of ‘anders’ is aan onszelf.

 

 

(Zelf)compassie

Met dit boek kunnen kinderen zelf of samen met een volwassene oefenen met (zelf)compassie. Zo leren ze dat het nu eenmaal niet altijd lukt om alles goed te doen, dat het prima is om anders te zijn dan de rest, en dat zij daarin net zo zijn als iedereen. In toegankelijke taal en met behulp van korte oefeningen leren kinderen stapsgewijs hoe zij met zachtere ogen naar zichzelf en de ander kunnen kijken.

Wetenschappelijk onderbouwd

De auteurs ontwikkelden deze training voor én samen met kinderen tussen 8 en 13 jaar. De basis hiervan is de wetenschappelijk onderbouwde MBCL‑training voor volwassenen van Frits Koster en Erik van den Brink.

Over de auteurs

Marjolein Prenger is orthopedagooggeneralist en docent bij de vakgroep Psychologie, Gezondheid en Technologie van de Universiteit Twente. Irma Smegen is leerkracht en kunstdocent. Van haar hand verschenen Spelen in stilte. Mindfulness in de klas (2017), Verbeelden en verbinden. Mindfulness en kunst (2021) en Verwonder je. Mindfulness en kunst met jonge kinderen (2022). Beiden werken als gecertificeerd mindfulness- en compassietrainer met ouders, kinderen en leerkrachten. 

Bestellen

Doe ‘s lief verschijnt in juni 2023 bij Boom Psychologie. Het is mogelijk om het boek alvast te bestellen.

Scroll naar boven