MUZIEK

Op deze pagina is de muziek te vinden die gebruikt kan worden  tijdens de mindfulnessoefeningen. De lengte van de nummers staat steeds vermeld. Daarnaast is bij elk nummer verdere informatie te vinden over de artiesten, de muziek, de componist of andere wetenswaardigheden die je met de kinderen kunt delen. Ook kan de muziek gebruikt worden voor oefening 49 in Spelen in Stilte: aandachtig luisteren. Mijn grote dank gaat uit naar alle musici die hun muziek beschikbaar stelden. 

Sandra de Bruin met Hans & Jonne Damen

Sandra de Bruin studeerde klasiek piano aan het conservatorium in Amsterdam. Als pianiste speelde ze veel voorstellingen met klassieke ensembles en professionele jeugdtheatervoorstellingen in Europa, Hong Kong, Canada en Amerika (waaronder op Broadway in New York).
In dit nummer werkt Sandra samen met Hans en Jonne Damen. Jonne zingt en is 16 jaar. Hans is Jonnes vader en heeft de opnames gemaakt.

Website en contact
: www.sandradebruin.nl

Componist: Sandra de Bruin
Instrumenten: piano & zang
Verdere informatie:¬†De mantra kun je als je wilt met de kinderen meezingen. Meer informatie over Mantra’s is te vinden op pagina 104 in het boek.

Tekst: Om Na Ma Shi Va Ya

Oscar Rodrigues

Oscar Rodrigues studeerde gitaarmuziek aan het conservatorium en is muziekdocent bij Casa da M√ļsica en Curso de M√ļsica Silva Monteiro in Porto (Portugal). Dit nummer werd speciaal voor Spelen in Stilte gemaakt.

Webpagina Oscar Rodrigues

Email: oscarmsrodriques@gmail.com

Componist en uitvoering: Oscar Rodriques
Gecomponeerd in: 2019
Instrument: computer

Petros Stergiopoulos

Petros Stergiopoulos studeerde cum laude af aan het concervatorium in Athene in 2002. Nu is hij docent fluit en kamermuziek, concert solist en lid van diverse ensembles voor kamermuziek. 

Website: www.plagiavlia.wixsite.com/aeonas

Contact: plagiavlitis@yahoo.com 

Componist: Petros Stergiopoulos
Gecomponeerd in: 2003
Instrument: Dwarsfluit
Extra informatie: Dit nummer is een aandenken aan de componist Astor Piazzolla (1921-1992) waarin de sfeer van Piazolla’s composities te horen is.

Rallion

Rallion is een eigentijds folk trio uit Schotland. Ze brengen verschillende muzikale invloeden samen om hun muziek te cre√ęren. Viool: Fiona Cuthill, zang: Marieke McBean, gitaar en bouzouki: Stevie Lawrence.

Website: www.rallion.co.uk Contact: info@rallion.co.uk
Foto: Ken Thomson

Beide nummers zijn met wat meer tempo dus goed te gebruiken voor oefeningen met meer beweging of om te luisteren (49).

Dit is een traditioneel Engels volksliedje, gearrangeerd door Rallion in 2016
Instrumenten: zang, gitaar, viool, bodhran (een speciaal soort trommel)
Componist: het lied is geschreven door de Schotse liedjesschrijver Robert Tannahill
Gecomponeerd in: de 18e eeuw.

Dit is een traditioneel Engels volksliedje, gearrangeerd door Rallion in 2016
Instrumenten: zang, gitaar, viool, bouzouki
Componist: dat weet niemand!

DENNIS KIVIT

Dennis Kivit maakte al op het Hilversums Conservatorium waar hij jazz-zang en -gitaar studeerde, kennis met yoga en meditatie. Een jazzmusicus is constant in het hier en nu, en luistert naar wat er zich aandient om daar muzikaal op te reageren. Ook tijdens de spellessen op de kleinkunstacademie leerde hij¬†te¬†reageren op dat wat er zich in het moment aandient: ‘To be, or not to be.’
Na het Conservatorium en de Kleinkunstacademie stond Dennis¬†in alle theaters van Nederland met Carr√© als hoogtepunt. ¬†Hij kreeg een gouden dubbelCD voor ‚Äėles Miserables‚Äô¬†en¬†zong bij a-capella groep Montezuma‚Äôs Revenge, waarmee hij in binnen- en buitenland optrad voor radio en televisie.¬†Afgelopen jaren gaf Dennis¬†les aan diverse Nederlandse conservatoria en toerde hij met eigen theaterprogramma‚Äôs als Zing The Beatles¬†en Durf!¬†door het land.
Tegenwoordig werkt Dennis vooral als singer/songwriter en geeft hij geleide meditatieconcerten door het hele land, o.a. in samenwerking met Tijn Touber.

Websites en contact: www.zenmetden.nl & www.dezanger.nl

Componist: Dennis Kivit
Gecomponeerd in: 2016
Instrumenten: gitaar en zang

Heleen-en-Martine-Nijenhuis-1.jpg

Heleen en Martine Nijenhuis

Heleen en Martine zijn zussen en spelen veel samen. Zij spelen graag in een iets lagere stemming, 432 Hz, afgestemd op de natuur en op ons hart. 432 Hz was een gebruikelijke stemming in de tijd van Mozart en Beethoven, ook gebruikt door de beroemde vioolbouwer Stradivarius. De viool van Martine klinkt er veel warmer door. Muziek die je dichter bij jezelf en bij elkaar brengt!
De nummers zijn afkomstig van de CD ‘Joy’, te bestellen via mnijenhuis@tele2.nl.

Website: healing-music.nl

Componist: Erik Satie
Gecomponeerd in: 1888
Instrumenten: viool en piano
Ondertitel: Walvissen

Componist: McDowell
Gecomponeerd in: 1896
Instrumenten: viool en piano
Ondertitel: Winterkoninkje

Jan Kuiper

Jan Kuiper reisde de afgelopen 40 jaar over de hele wereld als Jazz gitarist. Zijn gitaarcarrière begon op zijn 15de toen hij voor het eerste een gitaar in handen kregen. Op zijn 20ste maakt hij de keuze om professioneel gitarist te worden.
Sinds 1999 is Jan Kuiper naast musicus ook een fervent beoefenaar van Yoga. Als Yogi volgde hij lessen bij alle grote meesters van deze tijd, o.a. Robert Boustany en David Swenson. De combinatie van Yoga en Muziek heeft hij prachtig samengebracht in het concept Yoga in Concert: yogalessen in het theater met livemuziek. De agenda is te vinden op onderstaande website.
In 2013 publiceerde Jan Kuiper zijn eerste boek over Yoga, Muziek en Meditatie: Leven met een glimlach.

Facebook en contact: https://www.facebook.com/jan.kuiper.18/ 

 

Componist: Jan Kuiper
Gecomponeerd in: 2015
Instrument: gitaar

Deze nummers zijn allemaal afkomstig van de cd Wu Wei, te bestellen op bovenvermelde website.

Silvia Dragt

Silvia’s¬†missie is om via muziek volwassenen en kinderen weer in contact te brengen met wie ze in de essentie zijn. De klanken die ze speelt¬†laten je volledig stralen en genieten. Silvia speelt¬†pianoimprovisaties die ze helemaal afstemt op degene voor wie ze speelt. De muziek¬†neemt je mee op reis door jezelf.¬†

Website & contact: www.magictones.nl 

Instrument: Piano
Gecomponeerd in: 2015
Componist: Silvia Dragt

Instrument: Piano
Gecomponeerd in: 2015
Componist: Silvia Dragt

Patrick Broekema

Patrick Broekema bespeelt o.a. gitaar, bouzouki, fluit (tin whistle & low whistle), mandoline en Venezolaanse cuatro. Hij treedt op¬†in theaters, op festivals en op radio & televisie. Patrick¬†speelt in de Nederlandse folkband Finvarra die keltisch/ori√ęntaalse muziek maakt. Deze nummers¬†zijn een voorproefje van Patricks¬†nieuwe¬†cd met sologitaarmuziek die dit jaar verschijnt. Website en contact: www.patrickbroekema.nl

Over de gitaar
De gitaar waarmee de nummers¬†zijn gespeeld, is de gerestaureerde gitaar van de Moldavisch/Russische componist Leonid Petrovich Karagantcheff (1910-1990) waarmee hij in de jaren ’30 een wereldreis maakte en aan hoven van diverse vorsten speelde (o.a. de Ethiopische keizer Haile Selassie). De gitaar zelf is negentiende eeuws in model en vermoedelijk gebouwd in Rusland circa 1890.

Componist: Erik Satie

Gecomponeerd in: 1888

Instrument: gitaar

Componist: Fernando Sor 

Gecomponeerd tussen: 1778‚Äď1839

Instrument: gitaar

Extra informatie: Opus 60 werd in 1837 in Parijs gepubliceerd als studiemethode met een opbouwende moeilijkheidsgraad. Een van de mooiste negentiende eeuwse gitaarcollecties. 

 

Componist: Patrick Broekema

Gecomponeerd in: 2016

Instrument: gitaar

Extra informatie: Gecomponeerd in de trein ge√Įnspireerd door het voorbijtrekkende landschap.

Componist: onbekend

Instrument: gitaar

Extra informatie: Dit is een Russisch volksliedje dat gaat over een meisje dat zittend onder de lijsterbes mijmert over haar liefde voor twee jongens en twijfelt  welke ze moet kiezen.

Peter Gouw

Peter Gouw is musicus, docent en werkzaam als creatief muziektherapeut bij Ohmpunctuur. Peter maakt gebruik van een grote verscheidenheid aan instrumenten zoals stemvorken, klankschalen, gongen, trom en fluiten.

Website en contact: www.ohmpunctuur.nl

Componist: Peter Gouw
Gecomponeerd in: 2012
Instrumenten: o.a. fluit (dubbele native american flute)
Extra informatie: Kokopelli is een indiaanse vruchtbaarheidsgod  en stelt de geest van de muziek voor. De fluit staat voor de levensenergie van het hart, de trommels staan voor de energie van de aarde. Alles wat je in het nummer hoort, (ook de natuurgeluiden) is gemaakt door instrumenten.

Componist: Peter Gouw
Gecomponeerd in: 2012
Instrumenten: meditatiepan, gong, oceandrum
Verdere informatie: Dit nummer bouwt langzaam op en is speciaal gecomponeerd om je lichaam en geest te ontspannen. Je kunt dit nummer dus goed gebruiken om je gedachten van de dag los te laten (en dat zijn er veel!)

Trio Sagaro / Jan Linssen

Trio Sagaro is een samenwerking tussen de Nederlandse musici Jan Linssen (vocalist, guitarist): www.janlinssen.nl, Anadya Wouters (vocalist): www.anadya.nl en Diana Saraswati de Vries (harpist)

In het nummer Here I am speelt violiste Martine Stulp mee.

Melodie gecomponeerd in: 2008 door Jan Linssen

Artiest: Trio Sagaro 

Instrumenten: Harp en gitaar
Extra informatie:¬†De tekst van deze mantra is gevonden in de Rig Veda tussen 1700 en 1100 voor Christus. Meer informatie over mantra’s is te lezen op pagina 104 in het boek.

 

Componist: Jan Linssen

Gecomponeerd in: 2016

Artiesten: Jan Linssen en Martine Stulp

Instrumenten: Gitaar, zang en viool

Componist en artiest: Jan Linssen

Gecomponeerd in: 2016

Instrumenten: Gitaar en zang

 

Componist: Jan Linssen

Gecomponeerd in: 2008

Artiest: Trio Sagaro

Instrumenten: Gitaar en zang

Extra informatie: Dit is gezongen in het Arameens. De tekst is wel bekend als het ‘onze vader’.

 

Componist en artiest: Jan Linssen

Gecomponeerd in: 2016

Instrument: Gitaar en zang

Componist: Jan Linssen
Gecomponeerd in:
2011
Artiest:
Trio Sagaro
Instrumenten:
Harp, gitaar en zang
Extra informatie:
Arati is een oud Indisch gebed en betekent: ‘de golven van het licht’

 

Ernesto Arrendell & Zou Diarra

Muzikanten:

Ernesto Arrendell is geboren op Aruba en woont in Nederland. Ernesto speelde deze nummers samen met Zou Diarra. Ernesto is ook te boeken met klankverhalen, muzikale voorstellingen. Er zijn verschillende percussieinstrumenten te horen.

Contact Ernesto: klankinbeeld@gmail.com Website: https://home.hccnet.nl/ee.arrendell/

Componist: Ernesto Arrendell
Gecomponeerd in: 2005
Instrumenten: percussie

Componist: Ernesto Arrendell
Gecomponeerd in: 2005
Instrumenten: percussie

Componist: Ernesto Arrendell
Gecomponeerd in: 2005
Instrumenten: percussie

Componist: Ernesto Arrendell
Gecomponeerd in: 2005
Instrumenten: percussie

Simon Nathan & Carlton Pennypacker

Simon Nathan is componist en dirigent in London en Camebridge, Groot Britani√ę. Voor deze compositie werkte hij samen met Carlton Pennypacker uit Amerika waarover onderaan de pagina meer informatie te vinden is.
Simon schreef meer dan zeshonderd composities voor klanten zoals de BBC en veel verschillende orkesten in Engeland en Ierland.

Website en contact: www.simonnathan.com

Componisten: Carl Pennypacker & Simon Nathan
Gecomponeerd in: 2015
Muzikant: Simon Nathan
Instrument: Synthesizer
Extra informatie:¬†Dit stuk is gecomponeerd ¬†voor ‚ÄėSkylight‚Äô, een voorstelling van de Global Science Opera 2015. Global Science Opera is een samenwerkingsverband tussen kinderen in¬†46 landen die een opera maken. Ook Nederland doet mee. Meer informatie vind je op de website: www.globalscienceopera.com

SPRAK Orchestra

Een Zweedse improvisatie-muziekgroep waarvan de muziekstukken worden uitgevoerd door musici met een fysieke beperking. Ze zoeken steeds naar nieuwe uitingsvormen en muziekklanken. Ze bouwen de meeste instrumenten die ze gebruiken zelf, op hun thuisbasis Medis 5 in Stockholm.

Website: sprak.bandcamp.com

Facebook: facebook.com/sprakorchestra

Componist: Ritar Egna Kartor
Gecomponeerd in: 2016
Ondertitel: Hemvändarsång

Componist: Ritar Egna Kartor
Gecomponeerd in: 2016

Carlton Pennypacker, Stephen Hawking and Orchestra

Deze nummers zijn gecomponeerd door professor Carlton Pennypacker, astrofysicus aan de Universtiteit van Berkeley in Californi√ę in de Verenigde Staten. De teksten zijn geschreven door professor Stephen Hawking, natuurkundige, kosmoloog en wiskundige uit Groot Brittani√ę. Professor Hawkings leidt aan de ziekte A.L.S. waardoor hij verlamd is.
Alle musici en zangers die meewerkten aan deze nummers zijn afkomstig uit Californi√ę.
De nummers zijn vooral geschikt als luisteroefening 49. Ook goed te combineren met lessen wereldori√ęntatie en Engels. De teksten staan eronder.

It’s a matter of time,
We must play our part,
When you get to the end
Then it’s time to start,
Then it’s time to start …

Dance a roundelay to the music of time
One step forward and
One step back.
All of nature knows
The secret of time
Everything you get in life
You must give back.

See the mountains rise from the bed of the sea
Stop, Go, Turn around.
Back to the future,
On to the past
Spinning and
Whirling and
Turning around

Time is forever
But nothing can last
Stop Go Turn around

Time is forever
But nothing can last
Stop Go Turn around

It’s a matter of time
In the songwriter’s art
When you get to the rhyme
Then it’s back to the start
Then it’s back to the start.

Dance a roundelay to the music of time
Everything ahead of you
And all behind.
Step into the light,
Promenade, take a bow,
Turn and take your place
At the end of the line.

See the star that’s born in a cradle of fire
Stop, Go, Turn around
See the star destroyed in a radiant pyre
Stop, Go, Turn around

Back to the future,
On to the past
Spinning and
whirling and
Turning around
Time is forever
But nothing can last

Stop, Go, Turn around
It’s a matter of time
It can break your heart,
When you get to the end
Then it’s time to start
Then it’s time to start …

Scroll naar boven