VERBEELDEN EN VERBINDEN - RECENSIES

Verbeelden en Verbinden: mindfulness en kunst. Irma Smegen; redactie Marita Weener; getekende illustraties Irma Smegen. Eerste druk, (Orvelte): Speel je Wijs, 2020. 119 pagina’s.

Veelzijdig en praktisch boek waarin zestien bestaande kunstwerken het uitgangspunt vormen voor oefeningen die kinderen en volwassenen meenemen in fantasievolle meditaties en creatieve experimenten. Eerst wordt in zes hoofdstukken (die 34 pagina’s omvatten) een toegankelijke en beknopte theoretische onderbouwing gegeven. Ingegaan wordt op verbeelden, verbinden, mindfulness, kunst, stilte en de werkwijze van de projecten. Daarna volgt uitleg van de 16 projecten, die betrekking hebben op kunstwerken van bekende en onbekende kunstenaars als David Hockney, Bob Eshuis en David Zinn. Nadat kort wordt ingegaan op de kunstenaar en zijn werk volgt een uitgebreidere beschrijving van o.a. een geleide meditatie en creatieve opdrachten. De speelse en inspirerende opdrachten stimuleren de verbeeldingskracht.

Alle activiteiten zijn getoetst in de praktijk. De vele kleurenfoto’s waarop veel kinderen te zien zijn, nodigen uit om ook zelf aan de slag te gaan.

De instructies zijn helder en het boek is overzichtelijk vormgegeven. Een rijk boek voor volwassenen en kinderen (van ca. 5 t/m 15 jaar), het zal in o.a. het primair onderwijs zijn weg zeker vinden, maar ook daarbuiten een aanrader voor wie zich wil oefenen in aandacht en creativiteit. 

Recensent: MJB – NBD Biblion

 

Verbeelden en Verbinden: Mindfulness en kunst is hier te bestellen. Dit is mooi gebonden, hardcover boek. Via Bol, Amazon en boekhandels is een paperback versie te bestellen. 

Scroll naar boven