Over

Over

Irma Smegen (1970) heeft zich haar hele leven ingezet voor het welbevinden van kinderen en veranderingen in het onderwijs.

Op dit moment geeft ze vooral workshops, opleidingen en lezingen voor professionals die met kinderen werken en verzorgt ze mindfulnesstrainingen en coachingstrajecten voor volwassenen en kinderen. 

 

Publicaties en ontwerpen van producten

Irma’s hoofd zit altijd vol ideeën. Een deel daarvan is te vinden in haar boeken. Ook ontwerpt Irma leermiddelen en spelletjes. In alles wat ze ontwikkelt is spelen het belangrijkste element. Op de startpagina van deze site is een overzicht van alle boeken en producten te zien. Door te klikken op de afbeelding, is er meer informatie te lezen. Dit jaar is het boek Verbeelden en Verbinden verschenen en de 40 creatieve uitdagingen met Connect & Create. ‘Spelen in Stilte’ is ook verkrijgbaar in het Engels en  de handpoppen uit Li La Land hebben samen met het boek nu ook een thuis gevonden in China.

Achtergrond

Irma is opgeleid als docent theater en leerkracht basisonderwijs. De afgelopen 28 jaar was ze o.a. werkzaam als leerkracht (alle groepen), leidster kinderopvang, docent voor kinderen met een lichamelijke of meervoudige beperking en ze was 18 jaar docent aan de pabo’s van Stenden. Door het verschijnen van haar boeken kwam er steeds meer vraag naar trainingen, lezingen en nieuwe boeken. Daardoor startte Irma haar eigen bedrijf ‘Speel je Wijs’ van waaruit ze dit vormgeeft.  Daarnaast heeft ze samen met haar man een winkel in Orvelte: de Flintenhof.
De laatste jaren heeft Irma verschillende opleidingen gevolgd op het gebied van coaching en training. Ze is gediplomeerd Mindfulness, Compassie en ACT trainer (Acceptance and Commitment Therapy), mindfulness is voor haar een manier van leven. Internationaal geeft ze regelmatig lezingen en workshops en is ze betrokken bij diverse kunsteducatieve programma’s. Onder het kopje ‘Erasmus+’ is hier meer over te lezen.

Diensten

Irma verzorgt lezingen, workshops, trainingen en opleidingen. Daarnaast is het zowel voor kinderen als volwassenen mogelijk om gebruik te maken van een individuele coachingstraject. Op de kalender staan alle openbare lezingen en trainingen vermeld, interne trainingen zijn hier niet opgenomen.

Voorbeelden van thema’s:

 • De noodzaak en kracht van spelen
 • Mindfulness en Compassie
 • Stressreductie
 • Onderzoekend en Ontwerpend Leren
 • Spelend en bewegend leren
 • Vakintegratie zoals technologie en kunst of STEAM (Science Technology, Engineering, Arts, Mathematic)
 • Theatervoorstellingen maken & Write A Science Opera (handboek verschijnt dit jaar)

Doelgroepen/publiek:

 • Onderwijs
 • Kinderopvang
 • Kindercoaches
 • Studenten
 • Andere professionals die met kinderen werken
 • Iedereen die geïnteresseerd is in mindfulness

Interesse of vragen? Neem gerust contact op met Irma via de contactpagina.

Ervaringen

“Uit Irma’s benadering spreekt een jarenlange ervaring met onderwijs, kinderen en mindfulness. Het was een feestje, geen enkele moeite dus om de rit Almelo – Orvelte wekelijks te ondernemen!” Monique Meijer – leerkracht basisonderwijs (n.a.v. de achtweekse mindfulnesstraining in Orvelte).

“Irma Smegen is een bevlogen en bekwaam trainer Mindfulness met name in het onderwijs. Met haar boek ‘Spelen in Stilte’ en haar zeer professionele opleidingsdagen in het schilderachtige Orvelte, weet zij mensen intrinsiek te motiveren om mindfulness toe te passen op zichzelf en vooral binnen het onderwijs. Een diversiteit aan werkvormen, gebracht op een goed doordachte en wel voorbereide manier. Fijn om te ondergaan, en vooral om door te geven. Een heel fijn persoon om mee te mogen werken.” Katja Dautzenberg – orthopedagoge (n.a.v. dagtraining Spelen in Stilte).

“Pas op met Irma Smegen. Denk er nog eens goed over na. Sterker nog: ONTWIJK HAAR. Want het risico is té groot dat het een succes wordt. Het is namelijk zo’n kanjer, met zo’n drive, zo’n kennis, dat werkelijk alles wat zij aanraakt kleur en schwung krijgt. Het risico met deze positieve creatieve wervelwind is dat het resultaat helemaal geweldig wordt. Ik heb je gewaarschuwd!!!!” Chris Bos – communicatietrainer.

“Irma was really engaging and immediately got our group into a calm state of concentration (and enjoyment) that lasted through the session. There were lots of practical activities that could be easily adapted for a wide differentiation of abilities (which is essential in our school) and the focus on mindfully being in the present and focusing on ourselves (and being mindful of others) are vital skills that should be part of the whole ethos of our schools.”       Richard Brocklehurst – Headteacher Glenlyon Primary School – Scotland (n.a.v. een workshop mindfulness in Schotland).

“Joy, inspiration, learning are the words that come to mind when I think about Irma. I am impressed by her work and –as a teacher – I found many many useful resources! Above all, I was impressed with Irma’s ability to implement fun in science learning. Irma would be a true asset for any task on promoting, learning – or just have fun and big smiles! – teaching science.”   Nikolaos Nerantzis – Physicist in Special Education Thessaloniki – Greece (n.a.v. lezing over STEAM education in Athene).

Meer reacties zijn te lezen op Irma’s Linked-in pagina.

Andere websites:

Speel je wijs Irma’s bedrijf
Spelen in Stilte: Mindfulness in de klas Informatie bij het gelijknamige boek
Speel je mee in Li La Land? Onderzoeken en Ontwerpen met jonge kinderen
Mindfulness? Jij? Yes! Informatie bij het gelijknamige prentenboek
De Flintenhof  De winkel van Irma en haar man
Orvelte Irma’s sprookjesachtige woonplaats

Engelstalige sites:
Mindful at School Informatie bij het gelijknamige boek
STEAM education Erasmus+ project
Creativity Arts and Science in Primary Education Erasmus+ project

Klanten & Partners

Onder andere:
Algemene Onderwijsbond, HJK– Het Jonge Kind, Cito, Noordelijke Onderwijsgilde, AP Hogeschool Antwerpen België, Educationall group Ningbo ChinaBir Studio Group Ankara Turkije, Glen Lyon, Kenmore and Grandtully Primary schools Schotland, Mindful Moment vereniging voor Mindfulness Vlaanderen België,  Ellinogermaniki Agogi Athens Griekenland, Western Norway University of Applied Science Stord Noorwegen.

Jaarbeurs Utrecht
Shanghai China
Athene Griekenland
Spant Bussum